A b-12-vitamin hiánya viszkető bőrt okozhat?

A viszkető bőr sok okból fejlődhet. Előfordulhat kiütés, kis területeken vagy az egész testben. Az ok azonosítása fontos a megfelelő kezelés biztosítása érdekében. Bár a viszkető bőrnek számos lehetséges oka van, nem kapcsolódik közvetlenül a B-12 vitamin hiányhoz. A B-12 vitamin azonban fontos az egészséges bőr számára, és potenciális kezelés lehet az ekcéma számára.

B-12-vitamin és bőr

A B-12 vitamin hiánya a bőr pigmentációjának változásaihoz, valamint az ajkak sarkaihoz kapcsolódó irritációhoz és repedésekhez kapcsolódik. A “Canadian Family Medicine” 2008-ban közzétett esettanulmány arról számolt be, hogy a bőrelváltozások vagy szabálytalanságok a B-12-vitamin hiányának tünetei lehetnek, ha a probléma más kezelések után is megoldatlan marad.

Lehetséges ekcéma kezelés

Bár a B-12 hiányossága nem volt összefüggésben, a “British Journal of Dermatology” 2004-ben publikált tanulmány megállapította, hogy a helyi B-12 vitamin hatásos lehet az ekcéma kezelésében. Az ekcéma olyan bőrbetegség, amelyet gyulladásos bőrkiütés, extrém viszketés, duzzanat, vörösség és hólyagok jellemeznek, amelyek elhullódnak és rozsdásodnak. Egy 18-tól 70-ig tartó 41 résztvevő randomizált vizsgálata azt mutatta, hogy az ekcéma B-12 vitamint tartalmazó krémmel való kezelése jelentősen csökkentette az ekcéma súlyosságát a placebo-krémhez képest. Úgy gondolják, hogy a topikális B-12 csökkenti a gyulladást és mellékhatásait.

A B-12 vitamin hiányát jelző jelei

Az enyhe B-12-vitamin hiányának nincsenek tünetei vagy fáradtságot, légszomjat, hasmenést, idegességet, zsibbadást vagy bizsergő érzést okozhatnak az ujjakban és a lábujjakban. A neurológiai károsodás súlyos hiányosságokból eredhet. A B-12 vitamin csak állati táplálékban jelenik meg, és a szervezet nem szintetizál, ezért ha vegetáriánus vagy vegán vagy, akkor nagyobb a hiányhiány kockázata. Ha gyanítja, hogy B-12-vitamin hiányos lehet, forduljon orvosához értékeléshez.

A viszkető bőr okai

A száraz bőr a viszkető bőr leggyakoribb oka bőrkiütés vagy egyéb bőrelváltozások nélkül. Egyéb lehetséges okok közé tartozik az irritáció és allergiás reakciók, gyógyszerek, terhesség, bőrelváltozások, például ekcéma, pikkelysömör és csalánkiütés, belső betegségek, beleértve a májbetegséget, a cöliákia, a veseelégtelenség és a pajzsmirigy-problémák. Az idegrendszert érintő állapotok, beleértve a szklerózis multiplexet, a cukorbetegséget, az idegeket és a zsindelyt, viszketést okozhatnak. Mivel a B-12-vitamin hiánya idegproblémákhoz vezethet, ez potenciális kapcsolat lehet, ha viszketése van és neurológiai problémákat is tapasztal. Forduljon orvosához, ha a viszketés több mint két hétig folytatódik, rendkívül kellemetlen, nem magyarázható meg, vagy ha az egész testre hatással van.