A bioperin használatának előnyei

A Piperine, amelyet BioPerine védjeggyel is ismerünk, fekete bors, Piper Nigrum L és hosszú paprika, Piper longum L. kivonatból áll. A paprika fűszeres ízét adja. Ezt a kivonatot táplálékkiegészítőként forgalmazzák, és azt találták, hogy növeli a különféle tápanyagok felszívódását. Bár a piperin néhány előnye még nem erősen megalapozott, immunrendszeri, daganatellenes és antidepresszáns hatású is lehet. Habár a piperin valószínűleg biztonságos, bizonyos aggályok merültek fel bizonyos kábítószerek potenciálisan veszélyes és fokozó hatása miatt. Mint minden új kezelés megkezdéséhez, először keresse fel orvosát.

A tápanyagok felszívódása

A piperin leghatásosabb hatása a bélben lévő tápanyagok felszívódásának hatása. Ezt a hatást “bioenergetika” néven ismerjük. A 2010-es “Journal of Ayruveda and Integrative Medicine” című cikk szerint a piperin a C-vitamin, a szelén, a béta-karotin, az A-vitamin, a B-6 vitamin és a koenzim Q felszívódását növeli. Hogy azt sugallják, hogy a piperin hasznos lehet olyan betegek számára, akik a tápanyagok felszívódását és az alultápláltságban szenvedőket okozzák.

immunmodulátor

Míg az elsődleges immunrendszer a külföldi behatolók felszámolására szolgál, néha működési zavarokat okozhat. A különböző betegségeket a hibás immunreakció okozza. Kimutatták, hogy a piperin csökkenti a gyulladásos válasz aktivitását. Az Európai Journal of Pharmacology 2010-ben publikált tanulmány megállapítja, hogy a piperin csökkentheti a limfocitáknak az immunrendszerben való kommunikációját, ezáltal lelassítja a hatásukat. A piperin kimutatták, hogy hasznos a köszvényben, amely a húgysav-kristályokkal szembeni erős immunválaszt jellemzi. A “Gyulladás” 2011-ben publikált tanulmány azt mutatta ki, hogy a piperin blokkolja a húgysav kristályok kialakulását, és azt köszvény kezelésére is felhasználhatják.

Anti-tumor hatás

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a piperin bizonyos rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A “Klinikai laboratóriumi tudomány” 2008-ban megjelent publikáció például azt sugallja, hogy a piperin gátolja a laboratóriumban termesztett vastagbélrákos sejtek növekedését. A pontos mechanizmusok, amelyekkel a dózis megakadályozza a rákot, azonban nem ismert, és vajon ez a rákellenes hatás hatékony-e a laboratóriumon kívül is bizonyítani.

antidepresszáns

A piperinnek lehet antidepresszáns hatása is, bár ezt még nem erősítették meg. Patkányokon végzett piperinvizsgálat azt mutatta, hogy az állatok bizonyítékot szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a kiegészítés antidepresszáns és kognitív hatásokat fokozó hatást fejtett ki. Ezeket az eredményeket 2008-ban az “Élelmiszer- és vegyi toxikológia” publikálta. A 2009-es “Farmakológia, biokémia és viselkedés” című tanulmány egy másik tanulmányában megállapította, hogy a piperin növelte a szerotonin és a dopamin neurotranszmisszióját, két vegyi anyagot, amelyek gyakran hiányos depresszióban szenvednek. A pótlást tesztelő klinikai vizsgálatok szükségesek annak igazolására, hogy ezek az előnyök átkerülnek-e az embereknek.

Habár a piperin általában biztonságosnak tekinthető, a mellékhatásokkal és kölcsönhatásokkal kapcsolatos fontos kérdésekre továbbra is választ kell adni. Az “Élelmiszerbiztonsági folyóirat” szerint a piperin általában biztonságos, mivel nem okoz jelentős változásokat a vérvizsgálatokban. A piperin egyik lehetséges káros hatása az, hogy fokozhatja az orvosi gyógyszerek felszívódását, veszélyes szintre hozva őket a véráramban. Emiatt a kiegészítést nem szabad beadni a gyógyszerekkel egyidejűleg. A piperin gátolhatja a gyógyszerek májmetabolizmusát is, ami szintén növelheti a gyógyszer szintjét. Néhány állatkísérlet piperinnal azt sugallja, hogy reprodukciós toxicitása is lehet. Ismét új kezelések indításakor először keresse fel orvosát.

Potenciális mellékhatások