A citrom befolyásolja a koleszterin gyógyszereket?

A citromok ízletes hozzávalók a sok ételhez, és életet adhatnak egy pohár vízhez. A hagyományos salátaöntetek helyett citromlé felhasználható az egészségesebb salátának. A citruscsalád tagja, a citrom számos egészségügyi előnye. Azonban bizonyos rokonok, például a grapefruit rokonai káros gyógyszeres kölcsönhatásokat okozhatnak, különösen a koleszterin kezelésére szolgáló gyógyszerekkel.

Koleszterin gyógyszerek

A koleszterin-gyógyszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak, amikor a magas koleszterin befolyásolja az életét. Segítenek csökkenteni a koleszterin szintjét, valamint a szívbetegség, a szívroham és a stroke kockázatát. A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek számos osztályát orvosai írhatják fel, akik mindegyikük különös módon dolgozik. A szelektív koleszterin abszorpciós inhibitorok felszívják a felesleges koleszterint a belekben, míg a gyanták növelik a koleszterin kiválasztódását a szervezetből. Talán a legnépszerűbb és leghatékonyabb koleszterin-gyógyszerek a sztatinok, olyan gyógyszerek, amelyek lassítják a koleszterin termelését a szervezetben. Ez a gyógyszereknek ez a csoportja, amellyel a citrusfélék negatív hatással lehetnek egymásra.

Citrom és koleszterin

A citromok segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet, a hollandiai Utrecht Egyetem Állatorvos-tudományi Karának tanulmánya szerint. Egy nyolchetes időszak alatt a hibrid hörcsögök két csoportját különféle étrendek táplálják, egy csoportot cellulózt kaptak, míg a másik egy citromhéjat fogyasztott. A vizsgálat befejezése után a citromhéjakat fogyasztó hörcsögek koleszterinszintje alacsonyabb volt, mint a cellulóz-étrendet fogyasztók aránya. A Harvard Health Publications kiterjeszti e gyümölcs koleszterinszintcsökkentő előnyeit az emberre, és felsorolja a citrusféléket az olyan oldható rostok között, amelyek jelentősen csökkenthetik koleszterinszintjét. Azonban egy citrusfélét, amelyet nem szabad enni, ha koleszterin-gyógyszert szed, a grapefruit.

A grapefruit veszélye

A grapefruit olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek befolyásolhatják a szervezet azon képességét, hogy megfelelően lebontja bizonyos gyógyszereket, beleértve a sztatinokat – különösen a szimvasztatint, a lovasztatint és az atorvasztatint. A grapefruit vagy a grapefruit termékek fogyasztása megakadályozhatja, hogy a máj megszakítsa a gyógyszereket, és hosszabb ideig a vérben maradjon. Ez növeli a gyógyszerek erejét és a kábítószer káros mellékhatásainak a veszélyét. Ivóvíz 8 oz grapefruit juice befolyásolhatja a koleszterin-kezelés lebomlását 24-72 órán keresztül.

Végső gondolatok

Minden más típusú gyümölcs és gyümölcslevek, beleértve más citrusféléket is, mint a citrom, elfogadható alternatívát jelentenek a grapefruit juice esetében, amikor koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szednek. Ugyanakkor a pomelók és a sevillai narancsok utánozhatják a grapefruit hatását. A simvasztatin, a lovasztatin vagy az atorvasztatin szedése előtt ellenőrizze kezelőorvosával, hogy bármilyen típusú citrusféléket fogyasztott.