A grapefruitlé befolyásolja a ramiprilt?

Számos gyógyszer kölcsönhatásba lép különböző élelmiszerekkel, a grapefruit pedig az egyik legrosszabb élelmiszer-elkövető. Az egész grépfrút vagy grapefruit juice, valamint hasonló élelmiszerek, például a sevillai narancs, pomelos és tangelos zavarja a bizonyos enzimek által lebontott gyógyszereket a májban. A grapefruit nem zavarja a ramiprint, az angiotenzin-konvertáló enzimet vagy az ACE-gátlót, amely a vérnyomás csökkentésére szolgál, de zavarhatja a ramiprilt és egy másik hatóanyagot tartalmazó kombinációs gyógyszereket.

Grapefruit hatásai

A grapefruit, esetleg furanokumarin vegyi anyaga kötődik a CYP3A4 enzimhez a belekben. Ez az enzim lebontja bizonyos gyógyszereit is a májban, és csökkenti a szervezet által elnyelt gyógyszerek mennyiségét. Ha a grapefruit juice vegyi anyagok blokkolják az enzim működését, felszívja a gyógyszer többet, mint általában. Az ACE-gátlók esetében, amelyek csökkentik a vérnyomást, ez a vérnyomás csökkenéséhez vezethet. A grapefruit-gyümölcslevek a CYP 3A4 elérhetőségét 47 százalék körüli értéken befolyásolják a lenyelés utáni első négy órában, és továbbra is alacsonyabbak 24 órán keresztül, a Harvard Medical School Family Health Guide szerint.

Eredmények

A grapefruit juice nem befolyásolja a legtöbb ACE-gátlót, beleértve a ramiprint is, a pakisztáni kutatók 2007. októberi “Nutrition Journal” című cikke szerint. Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egy csoportjához tartoznak, amelyek megakadályozzák az angiotenzin II termelését, amely a véredényeket szűkíti és vérnyomást fejt ki. A grapefruitlé nem befolyásolja más vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, beleértve a kalciumcsatorna-blokkolókat is, amelyek csökkentik a szívizomba lépő kalcium mennyiségét, csökkenti a vérnyomást és lassítja a szívfrekvenciát.

Kivételek

Az ramipril szedése során csak akkor szabad grapefruit juice-t szedni, ha a ramiprilt egy másik gyógyszerrel – például a felopidinhez – kalciumcsatorna-blokkolóval keverik, amelyet a CYP3A4 enzim metabolizál. A kombinált gyógyszer, a Triapin, mindkét gyógyszert tartalmazza. Mivel feltehetőleg felszívja a megnövekedett mennyiségű felopidint, ha szedik ezt a gyógyszert, szédülést vagy szédülést érezhet, vagy akár nagyon alacsony vérnyomást is okozhat, ha ezt a gyógyszert a grapefruitlé fogyasztása közben szedik.

szempontok

A ramipril bevétele során nem kell aggódnia a grapefruitlé ivás hatásaitól. Azonban, ha orvosa megváltoztatja a vérnyomás gyógyszert, vagy további gyógyszereket ad, kérdezze meg, hogy az új gyógyszer kölcsönhatásba lép-e a grapefruitnal.