A lencse tartalmaz mind a kilenc esszenciális aminosavat?

A lencse apró táplálkozási erőforrások, amelyek különböző egészségügyi előnyöket kínálnak. Ezek gyakran csillagok a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendben. Miközben a lencse nem tartalmaz mind a kilenc esszenciális aminosavat, amit az emberek követelnek, alacsony az aminosav-metionin, ezért nem számíthat arra, hogy egyedül a fehérje forrása. Ha a lencseeket más metioninnal gazdag növényi ételekkel együtt fogyasztják, akkor a megfelelő mennyiségű aminosavat kapja meg, amire a szervezetnek szüksége van.

Az aminosavak megértése

A fehérje a teljes súlyának körülbelül 16,6 százalékát teszi ki – csak a szervezetben lévő víz súlya több. A fehérje minden sejt egyik fontos összetevője. Ha növényi vagy állati eredetű élelmiszereket fogyaszt, az emésztőrendszer kisebb molekulákká válik aminosavak formájában. A DNS aztán megmondja a sejtjeidnek, hogy hogyan helyezzük vissza az aminosavakat a megfelelő sorrendben az izmok, a vér, a hormonok, az enzimek, a csontok és más testszerkezetek létrehozásához. Az aminosavak összekapcsolják a fehérjéket, és hasonlítanak a betűkhöz. Az aminosavak specifikus szekvenciája egy fehérjében meghatározza annak alakját és funkcióját.

Essential Vs. Lényegtelen

Vannak 20 különböző aminosav, amelyek az emberi test különböző fehérjéit alkotják. A szervezetetek képesek néhányat más aminosavakból gyártani, de a kilenc “esszenciális” aminosavnak az étrendből kell származnia. Valin, leucin, izoleucin, metionin, fenil-alanin, triptofán, lizin, treonin és hisztidin. Ha a táplálék hiányzik vagy alacsony a kilenc közül bármelyikben, akkor egészségügyi problémák merülhetnek fel, mint például a nehéz gyógyítás és a fertőzésre való fogékonyság.

A lencse aminosavai

A lencse kicsi, kerek, sokszínű bab, amelyet évszázadok óta használnak hagyományos konyhákban. Az USDA Food Nutrient Database szerint a lencse a napi érték több mint 50% -át tartalmazza a kilenc lényeges aminosav többségéért, de csak 0,15 gramm metionint tartalmaz 1 csészény adagonként. Ez hasonlít más hüvelyesek, például vesebab vagy fekete bab aminosavprofilja. A metionin a lencse “korlátozó” aminosavának tekinthető, mert ha egyszer felszívódott, a szervezet nem tud hozzáférni az újszövetek előállításához szükséges lencse aminosavainak többi részéhez. Ez az oka annak, hogy a lencse, mint más növényi élelmiszerek, “alacsony biológiai értékű” fehérjeforrásnak tekinthető.

Kiegészítő fehérjék

A lencse és egyéb hüvelyesek szív- és érrendszeri megbetegedések hatásos védelmezői a rost, a magnézium és a homocisztein-csökkentő folsavatartalomnak köszönhetően. Természetesen alacsony a zsír és a kalória. Ha metioninnal gazdag növényi ételeket, például teljes kiőrlésű rizst kölcsönöznek, akkor teljes aminosavak teljes spektruma véget ér, ami egy teljes fehérjeforrással egyenértékű. Egyéb növény-fehérje kombinációk közé tartoznak a hüvelyesek magvakkal és gabonák tejtermékekkel – ezeket általában “komplementer” fehérjéknek nevezik. Mindaddig, amíg elegendő kiegészítő növényi fehérjét kombinál egy nap folyamán (kb. 0,8 gramm fehérjét ajánlunk testtömegkilogrammonként), elegendő esszenciális aminosavat fogyasztasz az egészség megőrzése érdekében.