A mucinex rossz mellékhatásai

A Mucinex, amelynek általános neve guaifenesin, fellazítja a váladékot vagy a nyálkahártyát a mellkasában és a torkában, megkönnyítve ezzel a köhögést. A köptetőt a fertőzés, az allergia vagy a megfázás okozta torlódások kezelésére használják. A gyógyszerek sokféle változata tartalmazza a guaifenesin hatóanyagot, és néha guaifenesint találnak antihisztaminokkal, köhögéscsillapítókkal vagy dekongesztánsokkal kombinálva. Fontos megjegyezni, hogy bármely más, a guaifenesinnel kombinációban alkalmazott gyógyszer önmagában is mellékhatásokat okozhat, de a guaifenesinhez társuló mellékhatások közé tartozhat az émelygés, szédülés vagy álmosság vagy kiütés.

Gyomorproblémák

A Mucinex általában nagyon jól tolerálható. Valójában a Merck Manual Professional Version szerint a guaifenezin a leggyakrabban használt köptető, mert “nincs komoly káros hatása”. Azonban enyhe és ritka mellékhatásokat jelentettek. A leggyakoribb mellékhatások émelygés vagy gyomorpanaszok és hányás. Jelentettek gyomorfájdalmat és hasmenést is.

Az idegrendszerrel kapcsolatos problémák

Az idegrendszert érintő mellékhatások néha a guaifenesin-kezelésben részesülő személyeknél is megfigyelhetők. Ezek közé tartozik a szédülés, álmosság és fejfájás. A 2012-es “Légzési Kutatás” című klinikai tanulmányban a betegek mindössze 3% -a jelentett bármilyen idegrendszeri mellékhatást, és a szerzők valószínűleg nem a gyógyszeres kezelés miatt ítélték meg.

Bőrkiütés

A kiütés még ritkább mellékhatás, de néha előfordul a guaifenesint szedő embereknél. A bőrirritáció néha tartalmaz csalánkiütéseket.

Egyéb mellékhatások

Néhány, rendkívül ritka, guaifenesin-termelődés okozta mellékhatás, de ezek gyakran olyan esetekben fordulnak elő, amikor kombinált gyógyszert alkalmaztak, és egyes esetekben visszaéltek. A guaifenesint néha efedrinnel vagy dextrometorfánnal párosítják, amelyről ismert, hogy a fiatalok visszaélnek. Néhány esetben veseelégtelenségről számoltak be, mint pl. A guaifenesinből származó kövek, ha túlzottan használják.

figyelmeztetések

Bár a Mucinex általában nagyon biztonságos a legtöbb ember számára, ha bármilyen allergiás reakció jeleit észleli, azonnal forduljon orvoshoz. Ezek közé tartozik a csalánkiütés, légzési nehézség vagy duzzanat, különösen a torok, az ajkak, a nyelv vagy az arc. A guaifenesin biztonságossága várandós vagy szoptató anyák esetében nem állapítható meg, ezért a gyógyszer alkalmazása előtt konzultálnia kell orvosával. Továbbá, ha olyan köhögés vagy hideg van, amely több mint egy hétig fennállt, itt az ideje, hogy meglátogassa orvosát.