A niacin előnyei a férfiak számára

A niacin, a B-3 vitamin fontos vízben oldódó vitamin, amely fontos az anyagcserében és a hormonok termelésében. A niacint a vér magas koleszterinszintjének csökkentésére is használják. Ez elősegíti a vérkeringést és a szív- és érrendszeri egészséget. Bár ez a vitamin fontos mind a férfiak, mind a nők számára, a férfiaknak magasabb a szívbetegségük, és tipikusan ez a feltétel egy korábbi korban alakul ki, az American Heart Association szerint. Az orvos előírhatja a niacint, hogy segítsen az alacsonyabb koleszterinszint csökkentésében és egyéb előnyökben, ha ez a megfelelő az Ön számára.

Mint a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a niacin segít a szervezetnek a glükóz metabolizálásában az élelmiszerből, hogy olyan energiát termeljen, amelyet minden testfunkció fogyaszt. A B-komplex vitaminok segítenek a testnek a zsírok és fehérjék fogyasztásában. Emellett a niacin kulcsszerepet játszik a hormonok termelésében, beleértve a szexuális és mellékvese hormonokat. Azt is használják, hogy javuljon a vérkeringés a jobb szív-érrendszeri egészségre.

Ezt a vitamint terápiásán alkalmazzák a koleszterin- és trigliceridszintek egyensúlyának javítására a szív- és érrendszeri egészség javítása érdekében. A niacin ezt az egészséges, nagy sűrűségű lipoprotein, a HDL szintjének és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) fokozódásának a véráramban fokozza. A Maryland Egyetem Orvosi Központja azonban megjegyzi, hogy a niacin nagy adagjai mellékhatásokat okozhatnak, mint például a bőr öblítése, emésztési zavarok, szédülés, fejfájás és homályos látás. A niacin más koleszterincsökkentő gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, és csak orvosi felügyelet mellett vehet részt.

Nagy sűrűségű lipoprotein vagy HDL, koleszterin azért fontos, mert ez az egészséges zsírszövet segíti a májat az egészségtelen, alacsony sűrűségű lipoprotein, vagy az LDL és a triglicerid zsírok elnyelésében, és eltávolítja őket a szervezetből. Az LDL és más zsírok zavarokat vagy plakkokat és az artériák keményedését okozzák, ami szívbetegséghez és stroke-okhoz vezet. A niacin 15 százalékkal növeli a HDL szintjét 35 százalékra, ami hatékony terápiát jelent a magas koleszterinszint ellen.

A niacin vagy a B-3-vitamin gyakran egy multivitamin vagy egy kiegészítő része. Azt is megtalálja az élelmiszerek, amelyeket meg kell enni egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben. Ezek közé tartozik a tej és tejtermékek, baromfi, sovány hús, hal, tojás, dúsított kenyér, gabonafélék és diófélék. A niacin nagy dózisban kapható koleszterin-gyógyszerként csak receptre.

Előnyök

Niacin és koleszterin

A HDL koleszterin jelentősége

források