A paradicsom okozhat puffadást?

Nem meglepő, hogy a hasi puffadás viszonylag gyakori emésztési panasz. Ez a táplálkozás, az életmód és bizonyos krónikus egészségi állapotok által kiváltható, és gyakran együttes emésztési problémákkal, például székrekedéssel együtt jelenik meg. Függetlenül attól, hogy rendszeresen vagy ritkán tapasztalja ezt a felfújt, feszes érzést, nem mindig könnyű lefúrni az okot. Bár bizonyos ételek széles körben társulnak a puffadáshoz, más ételek – köztük azok is, amelyek általában elősegítik az emésztő egészséget, mint például a paradicsom – néhány emberben megduzzadhatnak.

A paradicsomot széles körben ismerik fel egészséges, alacsony kalóriatartalmú C-vitamin, kálium és jótékony antioxidánsok. Mérsékelt mennyiségű rost- és magas víztartalmukkal – a gyümölcs kb. 2 gramm szálat tartalmaz poháronként és közel 95 százalékkal vizet tartalmaz – a paradicsom elősegíti az emésztési hatékonyságot és a bél rendszerességét. Ezek az általánosan pozitív tulajdonságok ingerlést okozhatnak, különösen akkor, ha nagy mennyiségű paradicsomot fogyasztanak, vagy a táplálék egyébként kevés a rost. A víz által okozott fojtás jellemzően rövid életű, míg a rost hirtelen emelkedésével járó puffadás gyakran bélgázzal jár.

A magas víztartalmuk ellenére a paradicsom viszonylag savas. Ha érzékeny gyomra van, a paradicsom étele irritálhatja a gyomor bélését, gyulladást és kisebb puffadást okozva. A szignifikáns puffadásnak a paradicsom fogyasztása után azonban az intolerancia jele lehet – kémiai reakció, amely csak akkor következik be, ha egy bizonyos mennyiségű problémás ételt eszik. A tejtermékekhez, a csokoládéhoz és a citrusfélékhez hasonlóan a paradicsom az élelmiszer-intolerancia gyakori oka. Az ételintolerancia viszont torzulást és megnagyobbodást okozhat, vagy megemelkedhet a hasi körben.

A paradicsom gyakrabban okozhat puffadást gyakori mögöttes emésztési zavarok, például irritábilis bél szindróma és gastrooesophagealis reflux betegség jelenlétében. Bár az IBS egy olyan összetett probléma, amelyet nem értünk jól, az élelmiszer-intoleranciát egyes betegeknél közös IBS tünetek, köztük a puffadás okozta. A paradicsom és egyéb savas ételek bizonyos személyeknél előfordultak GERD-tünetek kiváltására. A savas reflux néven is ismert GERD akkor fordul elő, amikor egy gyenge nyelőcső záróizmája lehetővé teszi, hogy a gyomorba emésztett emésztő gyümölcslevek emelkedjenek a nyelőcsőbe. Bár ez általában gyomorégést okoz, más gyomor-bélrendszeri tüneteket is okozhat, beleértve a puffadást, különösen a GERD-betegek magas aránya miatt, akiket dyspepsia vagy emésztési zavar is okoz.

Nem kell emésztő rendellenességet vagy étkezési intoleranciát felszívni a dagadt hasa után, ha paradicsomot eszik, különösen akkor, ha tipikusan fogyasztanak paradicsomot mártás formájában. A paradicsomlé és más koncentrált paradicsomtermékekhez hasonlóan a paradicsomszósz is igen magas a nátriumban – az átlagos 1 csészényes adagolás több mint 1100 milligramm nátriumot tartalmaz, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. A magas nátriumot tartalmazó élelmiszerek elősegítik a vízmegtartást, ami ideiglenes puffadáshoz vezethet, különösen azok számára, akik érzékenyek a nátrium hatásaira. A részletes élelmiszervár tartása segít abban, hogy felfedezzék, hogy a vérnyomást paradicsom vagy az étrend más összetevője okozza.

Paradicsom és emésztés

Érzékenység a paradicsomra

Az IBS-re és a GERD-re gyakorolt ​​hatások

Egyéb szempontok