A tengeri sóban jód van benne?

Sok étel, mint a tengeri só, mert az egyedülálló textúrája és íze – és mert ez természetes formája a só megtalálható az óceánban. Bár a tengeri só enyhén több tápanyagot tartalmazhat, mint az asztali só, ne túladjon túl sok tengeri sóval az ételhez. Ha arra törekszünk, hogy több jódot adjunk a diétájához, keressük meg a tengeri só jódozott változatait.

Jód a tengeri sóban

Bár a tengeri só tartalmaz jódot, általában kevesebb jódot biztosít, mint az asztali sót, az American Heart Association szerint. Ez azért van így, mert sok, de nem minden fajta rendszeres só-sót jódoznak – ez azt jelenti, hogy a feldolgozás során extra jódot adnak hozzá. Ha azonban jobban szereted a ropogós textúrát és a tengeri só erős ízét, de azt szeretnéd, ha a jódozott sóban megtalálható extra jódot keresed, nézd meg a jódozott tengeri só fajtáit. Noha nehéz meghatározni a jód pontos mennyiségét a tengeri sóban, mivel nem szerepel a tápanyag-összetevőkre vonatkozó címkékben, sok jódozott só körülbelül 71 mikrogrammot tartalmaz minden 1/4 teáskanálnyi adagban, a Dietary Supplements Hivatala szerint.

Sea vsTable só

Bár a tengeri és asztali sók különböző textúrákkal és enyhén eltérő ízekkel rendelkeznek, hasonlóak a tápanyagtartalomban – beleértve a jód tartalmat is -, ha mindkettő jódozott. Az asztali és tengeri sóknak ugyanolyan nátriumtartalma van. Azonban, bár az asztali sónak gyakran finomabb szerkezete van, ami megkönnyíti egyes receptek keverését, a tengeri só gyakran kisebb feldolgozáson megy keresztül, és kis mennyiségű magnéziumot, káliumot és kalciumot tartalmaz az American Heart Association szerint.

Napi jód követelmények

Bár az Egyesült Államok legtöbb felnőttje sok étkezési jódot kap, a terhes nők és az emberek, akik elkerülik a jódozott sót, veszélyeztethetik a jódhiányt, ha korlátozzák a jódban gazdag élelmiszereket az étrendjükben. Az Orvostudományi Intézet jelentése szerint az ajánlott táplálékkiegészítés (RDA) a jód esetében 150 mikrogramm felnőtteknek, 220 mikrogramm a terhesség alatt és napi 290 mikrogramm jód a szoptató nőknek.

Jódforrások

A jódozott só és a jódozott tengeri só mellett számos élelmiszer is gazdag étkezési jódban – különösen a tejtermékek, a tenger gyümölcsei és a tengeri moszat. Például 3 uncia tőkehal 99 mikrogramm, egy csésze joghurt 75 mikrogramm, egy csésze zsírtalanított tej 56 grammot, 3 gramm garnélarák 35 grammot tartalmaz és 1 uncia sajt 12 gramm étkezési jódot biztosít A táplálékkiegészítők hivatalához.

aggodalmak

Ha túl sok sót eszel, beleértve a tengeri sót is, növelheti a vérnyomását és a szívbetegségek kockázatát. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia megjegyzi, hogy 1/4 teáskanál tengeri só gyakran 400 és 590 milligramm nátriumot tartalmaz. Az American Heart Association ajánlása naponta legfeljebb 1500 mg nátriumot fogyaszt.