A zöld tea megszabadítja a nikotin testét?

A nikotin a dohány növény elsődleges származéka, és alkaloidként van osztályozva, mivel stimuláló tulajdonságokat tartalmaz. A nikotin az elsődleges vegyi anyag, amely felelős a dohányzás addiktív minőségéért, mivel a nikotin stimulálja a dopamin felszabadulását. Noha a szervezet természetes úton csökkenti a nikotint két óránál, két kiegészítő táplálék fogyasztása elősegítheti a nikotin felszabadulását a rendszerből. Annak ellenére, hogy a zöld tea detoxikációs tulajdonságokkal rendelkezik, tudományos bizonyítékok nem állnak rendelkezésre annak alátámasztására, hogy a nikotin teste felborul. Mivel a nikotin felfrissítheti a koffein hatásait, beszéljen orvosával a zöld tea használatáról.

Aktív összetevők

A tudósok szerint a zöld tea elsődleges hatóanyaga a catechinek néven ismert polifenol. A kutatók hat elsődleges katekint izoláltak. Míg minden egyes katekinnek van valamilyen hatása a szervezetben, kezdeti tanulmányok szerint a vegyület apigallocatechin gallát, vagy EGCG, a legaktívabb az emberi szervezetben. A katechinekről ismert, hogy antioxidáns tulajdonságai nagyobbak, mint a C-vitamin. Így a zöld tea egészségre gyakorolt ​​hatása nagyrészt nagy antioxidáns koncentrációjának tulajdonítható. A zöld tea egyéb aktív alkotórészei közé tartoznak az alkaloidok, mint a teofillin, a teobromin és a koffein.

Bizonyíték

A zöld tea támogatói azt sugallják, hogy magas antioxidáns koncentrációja segíthet a méreganyagok méregtelenítésében. Függetlenül attól, hogy a zöld teaben lévő polifenol catechinek valóban felgyorsítják-e a nikotin felszabadulását a szervezetben, a tudományos közösségen belül vita folyik. Bár a zöld tea nem bizonyítottan megszabadul nikotintól, támogathatja a szabad gyökök felszámolását. A szabad gyökök olyan atomok, amelyek egy vagy több párosítatlan elektront tartalmaznak, és olyan hibás viselkedést eredményeznek, amely károsíthatja a DNS szintjét. Ezek a gazember-atomok természetesen jönnek létre. A dohányzás azonban drámaian megnöveli a szabad gyökök számát, ami növelheti a súlyos betegség vagy állapot kialakulásának esélyét. Bár a zöld tea képes a nikotint kiküszöbölni, nem meggyőző, a szabad gyökök képződésének és károsodásának csökkentésére irányuló képessége előnyös lehet a dohányzók és az ex-dohányzók számára.

Ajánlott bevitel

Bár a zöld tea detoxikációra nincs hivatalos adagja, a University of Maryland Medical Center javasolja napi két-három csésze zöld tea fogyasztását 240 mg-tól 320 mg-ig terjedő polifenolok bevitelére a rendszerbe. Ha nem szeretné, hogy teát készítsen, naponta 100 mg-tól 750 mg zöldtea-kivonat-kapszulát vagy tablettát fogyaszthat.

Biztonsági szempontok

Ha érzékeny a koffeinre, fontolja meg a koffeinmentes zöld tea termékeket a nemkívánatos mellékhatások megelőzése érdekében. Míg a zöld tea általában egészséges felnőttek számára biztonságosnak tekinthető, ha vesebetegsége, szívproblémái, gyomorfekélye vagy szorongása van, nem fogyasztanak zöld teát, mivel káros reakciókat okozhatnak. Továbbá, ha olyan gyógyszereket szed, mint az antibiotikumok, benzodiazepinek, béta-blokkolók vagy vérhígítók, nem fogyasztanak zöld teát orvosa közvetlen beleegyezése nélkül.