Acetil-l-karnitin és peyronie betegség

A Peyronie-betegség olyan enyhe állapot, amely az erekció idején a pénisz rendellenes görbületét vonja maga után, ami fájdalomhoz és erekciós zavarhoz vezethet. Korábban azt hitték, hogy a péniszes trauma vagy a pénisz tengelyére gyakorolt ​​trauma a Peyronie-betegség legfőbb oka, de a közelmúltban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a Peyronie-betegség fejlődése nem magyarázható kizárólag penicillum traumával. Az acetil-L-karnitin egy kiegészítő, amely bizonyítottan előnyös a Peyronie-betegséggel kapcsolatos tünetek csökkentésében.

Az acetil-L-karnitin egy természetben előforduló kiegészítő mind a növények, mind az állatok esetében. A szénhidrátok és zsírok metabolizmusában vesz részt. Egy 2003-as “Urológiai vélemények” című cikk szerint az acetil-L-karnitin kiegészítése nagyobb javulást eredményezett a pénisz fájdalmában és hegekben, mint a tamoxifen-kezeléssel kezelt csoporthoz képest. Az acetil-L-karnitin kevés mellékhatást is eredményezett.

A Peyronie-betegségben szenvedő férfiaknak csak egy kis hányada jelentett a traumát a péniszre. A Peyronie-betegség legtöbb oka ismeretlen. Bizonyos betegségek, mint például a Paget-kór – a túlzott bomlással és csontképződéssel jellemzett betegség – és a Dupuytren kontraktúrája – az ujjak ujjával szemben álló hajlítással jellemzett rendellenesség – a Peyronie-betegség fokozott kockázatával jár. Egyes férfiakban a Peyronie-betegség genetikai öröklésből eredhet.

A Peyronie-betegség két kategóriába sorolható: aktív fázis és stabil fázis. Az aktív fázis alatt a penész tengelyén belül egy kiterjedt hegképződés lép fel a zárt területen belül. A 2003-as tanulmány szerint a legtöbb heg a penisszár tetején helyezkedik el. Ez a kiterjedt helyi hegképződés a pénisz rendellenes görbülését eredményezi az erekció során, ami megakadályozza az együttélést. Ez a görbület az erekció során fokozott fájdalomhoz is kapcsolódik. A Peyronie-féle érett fázis általában hegek kialakulását követő 6-12 hónapban jelentkezik. Ebben a fázisban kevesebb fájdalmat jelentenek, a heg méretének megváltozása nélkül, de kezelés nélkül, a deformitás továbbra is fennáll.

A Peyronie-betegség kezelésének két módja lehet az orálisan elfogyasztott gyógyszerek és a közvetlenül a pénisz elváltozásába befecskendezett anyagok. Az acetil-L-karnitint napi 1 gramm dózisban kiegészítve hatékonynak találták a Peyronie-betegség tüneteinek csökkentésében. Egyéb kezelések közé tartozik a colchicine, a sejtosztódást blokkoló gyógyszer, a kavium-aminobenzoát, amely csökkenti a hegképződést és az E-vitamint. Szteroidok, kalciumcsatorna-blokkolók és kollagenáz, a kollagént lebontó enzim olyan anyagok, amelyeket a péniszbe injektálhatunk Elváltozás a helyi gyulladás vagy irritáció csökkentése és a hegszövet lebontása érdekében.

Acetil-L-karnitin

A Peyronie-betegség okai

A Peyronie-betegség szakaszai

A Peyronie-betegség kezelése