Akne és szulfát

A közepes és a súlyos akne gyakran nem reagál a túlkomponensű gyógyszerekre, például a benzoil-peroxidra és a szalicilsavra, sőt akár az orális antibiotikumokra is. Ha rossz akne van, ami nem bánik a gondos kezelés ellenére, előfordulhat, hogy konzultálnia kell a bőrgyógyászával, hogy meghatározza a legjobb lehetőségeket. Bizonyos esetekben a pattanások szulfáthoz hasonló gyógyszereket igényelhetnek, amelyek más típusú antibiotikumok.

Ok

Ha pattanása van, az azért van, mert a pórusai olajjal és holt sejtekkel kombinálódtak, a MayoClinic.com szerint. Miután ezek az elzáródások megtörténtek, baktériumok felépülhetnek azokban a pórusokban, néha néhány szétszórt nagy pattanásokhoz és más időkhöz vezetnek, amelyek több fertőzött pattanáshoz és gyulladáshoz vezetnek.

Jellemzők

A Sulfa-hatóanyagok, mint például a Bactrim és a Septra valójában két különböző antibiotikumot tartalmaznak: a szulfametoxazolt és a trimetoprimet a Drugs.com szerint. A csak vényköteles gyógyszerek segítenek a szervezetnek a bakteriális fertőzés elleni küzdelemben a baktériumok növekedésének lelassításával, így a szervezet immunrendszere lehetővé teszi az organizmusok megölését. Bár a bőrgyógyászok csak alkalmanként pattanásokra írnak szulfátot, segíthetnek azokban az esetekben, amikor más antibiotikumok nem.

Eredmények

A bőrgyógyászok évtizedek óta használják a szulfátot az akne kezelésére, és az 1970-es és 1980-as évek orvosi kutatásai megerősítették hatékonyságukat. Egy 1978-ban Dermatologica-ban közzétett tanulmányban, egy orvosi folyóirat, a K. Nordin által vezetett kutatók összesen 42, 18 hetes acne vulgaristában szulfametoxazol-trimetoprim alkalmazását jelentették. A kezelés befejezése után a páciensek 79 százaléka kiváló eredményeket mutatott vagy pattanásuk teljes remissziója volt, annak ellenére, hogy a bőrszintű elemzés enyhe növekedést mutatott a bőrön élő baktériumokon.

Vigyázat

A szulfamid gyógyszerek relatíve gyakori mellékhatásai közé tartozik a szédülés vagy a fonás, a fülcsengés, az álmatlanság és az ízületi fájdalom, a Drugs.com szerint. Ha ezek bármelyikét tapasztalja, közölje orvosával. Kevésbé gyakori, de súlyosabb mellékhatások közé tartozhatnak olyan súlyos allergiás reakciók, amelyek lázzal és hólyagos bőrkiütéssel járnak. Ha ez történik veled, orvosi segítséget kell kérnie.

szempontok

A Sulfa gyógyszerek csak egy aspektusa az akne: bakteriális fertőzés. Emiatt a bőrgyógyász javasolhatja Önnek egy másik vényköteles vagy over-the-counter termék alkalmazását a kaszpás gyógyszerekkel együtt a pattanások elleni küzdelemhez. A MayoClinic.com szerint a benzoil-peroxid alapú termék és az antibiotikumok segítségével optimalizálhatja a sikeres kezelés esélyeit. Azonban ne használjon további terápiát anélkül, hogy először a bőrgyógyászával beszélne.