Bél resectio és fogyás

A műtétek számos típusa – különösen az emésztőrendszert érintő eljárások – különböző műtét utáni mellékhatásokat eredményez, beleértve a fogyást. A bélelváltozások, amelyek magukban foglalják a kis vagy vastagbél részeinek eltávolítását, nem kivétel. A testsúlycsökkenés azonban csak egy a bélelváltozások sok lehetséges szövődménye közül.

Hogyan működnek az eljárások?

A bélelváltozások következtében a sebészek eltávolítják a halott vagy beteg bélrészeket, majd újracsatlakoztatják a belek egészséges részeit. A sebészek a hagyományos nyílt műtéten keresztül hajtják végre az eljárásokat, amelyeket az orvosi közösség sokan invazívnak vagy laparoszkóposnak tartanak, a Cedars-Sinai Medical Center szerint. A laparoszkópiás eljárások kisebb kivágásokat alkalmaznak, mint a nyitott műtét és a hosszú csövek mikroszkópos megfigyelési és vágási képességekkel.

A súlycsökkenés és a helyreállítás időtartama

A StateUniversity.com szerint bizonyos mértékű súlycsökkenést követnek majdnem minden bél resectio eljárás. Az erőszak visszanyerése és a súlycsökkenés megfordítása gyakran két hónapig tart, a State Open University és a Cedars-Sinai szerint. Azonban mindkét forrás azt állítja, hogy a kevésbé invazív laparoszkópos műtét csökkentheti a gyógyulási időt hetekig, ami kevesebb káros súlycsökkenést eredményez.

Megfontolások a gyógyításhoz

A Cedar-Sinai azt állítja, hogy a gyomor-bélcsillapítás és más, alacsony hatású testmozgás a bél resectio betegeknél a műtétet követő első két napban lecsökkenti a gyógyulási időt, végső soron pedig kevésbé kedvezőtlen fogyást jelent. A gyaloglás csökkenti a gázfájdalmakat, és a kórházi weboldal szerint segít a bélbántalmaknak megfelelő funkciók folytatásában. A bélreaktív műtét után a testsúlycsökkenést okozó egyik tényező a leginkább gyógyuló betegek folyékony tápláléka öt napig vagy tovább az eljárás és a gyógyulás folyamán.

Egyéb lehetséges mellékhatások

A testsúlycsökkenésen túlmenően más gyakori mellékhatások és szövődmények is jelentkeznek a bélreaktív eljárások után, az Encyclopedia of Surgery szerint. A bél resectio betegek gyakran fájdalmat és kényelmetlenséget tapasztalnak a műtétet követő légzés során, a belégzéssel és a kilégzéssel járó fájdalom miatt. Az Encyclopedia of Surgery azt is megjegyzi, hogy duzzanat van a bemetszés területén, vérzés, hasi fájdalom, székrekedés, hányinger és hányás követheti az ilyen eljárásokat. És a kockázatok közé tartozik a sebészeti beavatkozás és a gyógyszeres mellékhatások.

Betegségek és fajták típusai

A bél resectio sebészet előnyei gyakran meghaladják a súlycsökkenés vagy egyéb mellékhatások vagy szövődmények kockázatát. A Cedars-Sinai felsorolja a bél resectio és egyéb colorectalis műtéteket, mint potenciális kezelést a vastagbélrákban, ami az amerikai férfiak és nők rákkeltő halálozásának három legfontosabb oka között szerepel. A sebészek az Encyclopedia of Surgery szerint az esetleges halálos bélelzáródásokat, fekélyes vastagbélgyulladást és egyéb fájdalmas bélbetegségeket is kezelik.