Dagadó izmok és futó sérülés

Semmi sem teheti el a pepet a lépéstől, amikor olyan izomkárosodás következik be. A fájdalom a csípőízületi izmokban vagy az ágyék területén, egy futás alatt vagy után egy feszült ágyékot jelezhet, és megakadályozhatja a nyomokban. Az ágyék általában feszültvé válik, ha túlterhelt vagy nem megfelelően nyúlik, mivel a belső combjaiban a mellkasi izmok rugalmasak és felmelegedve kell lenni ahhoz, hogy hatékonyan húzzák össze a lábakat egy futás során. Míg a feszített vagy húzódó ágyék gyakori sérülés, rendkívül fájdalmas lehet és hosszú távú problémákat okozhat. Azonban a nyújtás, a megfelelő futó forma és a bőséges helyreállítási idő az edzések között, csökkentheti az esélyeit, hogy megfékezze ezt az izomcsoportot.

Adductor izmai

A dagadó izomcsoport öt izomból áll, amelyek a comb belsejében futnak. A pektineus, a daganatos brevis és a mellékvágó longus a közönséges csontodtól a combközépig terjed, és rövidnadrágként ismeretesek, míg a gracilis és az adduktor magnus a medencebői a belső térdre kerülnek, és hosszú duzzadóként ismerik. Az adduktív izmok felelősek azért, hogy a lábait összevonva szabályozza a lábad lengését a séta és futás közben, és segít stabilizálni a lépésedet.

Megsérült Adductors while running

Az adduktori izmok megsérülése a leggyakoribb futás során akkor fordul elő, amikor hirtelen sprint, akadály, hirtelen indulás vagy leállítás, gyors irányváltás vagy oldalirányú mozgások futtatása történik. Ennek az az oka, hogy az adduktoroknak keményebben kell dolgozniuk, hogy visszahúzzák a lábukat, miközben erőteljesen vagy nagy sebességgel mozognak, és feszültek lehetnek ezen nyomás alatt. A túlfutás feszített ágyékhoz vezethet, ha az izmoknak nincs megfelelő ideje a felépüléshez, és túl gyengék vagy fáradtak ahhoz, hogy sikeresen mozgassák a lábad mozgását. Ezenkívül, ha nem sikerül megfelelően felmelegedni, mielőtt elkezdené a futást, növeli az esélyeit, hogy károsíthatja a droidjait. Háromféle, a kényelmetlenségtől a rendkívül fájdalmasig terjedő ágyékfajok között helyezkedik el. Enyhe, “1. fokozatú” törzs akkor fordul elő, ha a daganat izomzat túlságosan feszül, az overstretching kevés fájdalmat okozhat, és nem korlátozza az enyhe fizikai aktivitást. A mérsékelt, “2. fokozatú” törzs könnycseppet jelent az adduktum izmaiban, és megakadályozhatja a futást és ugrást is magában foglaló tevékenységeket. A súlyos, “3. fokozatú” törzs a daganat izomzatának teljes szakadása, amely súlyos fájdalmat, duzzanatot, zúzódást, izomgörcsöket és a lábát mozgathatatlanná válhat.

Sérülésmegelőzés

Annak érdekében, hogy megakadályozzon egy ágyék törzsét és esetleg hetekig eltűnjön a kedvenc fizikai tevékenységei során, fontos, hogy megfelelően felmelegedjen a gyakorlás előtt. Kezdje a bemelegedést öt-tíz perc könnyű kardióval, hogy az izmaidba vér áramoljon. Ezután hajtson végre dinamikus nyújtást, vagy nyújtózkodást mozgás közben a futás előtt. Ez az ízületeket, az ínszalagokat és az izmokat az edzés során felhasznált mozgás tartományán keresztül veszi fel, hogy felkészítse őket edzésére. Hajtsa végre az oldalsó ütközést, a megérintő sarok dinamikus szakaszát jobbra taszítással, lehajolva és a jobb lábával a bal kezével. Lengetés előre-hátra, oldalra váltás minden egyes alkalommal, amikor elbújt. Érintse meg a lábát az ellenkező könyökkel, hogy mélyebben nyúljon. Az adduktori izmokat más dinamikus szakaszokkal is felmelegítheti, mint például a gyengéd lábbal és a lábas bölcsővel. Hűtsön le a futás után rövid rúdcsatornákkal és hosszú vonalvezetéssel. A megfelelő formában történő futtatás segít abban is, hogy elkerülje a húzott izgalomot. Futás közben tartsa testét igazítva és középre. Lazítsa fel a felsőtestet, így az izomfeszülés a felsőtestben nem húz le vért a lábak izmairól, és elkerülje a sarok ütődését, így az egyes lépések ereje nem süllyed a sarkában. Ezenkívül rövid, gyors lépéseket kell tennie, nem pedig valóban hosszú lépéseket, hogy elkerüljük az adduktumizmok túlterjedését. Végezetül, kerülje el az overtrainingt, mivel az izmok elegendő időt biztosítanak az edzések között. Vegyen legalább két-három napot kikapcsolódásról minden héten, és fokozza a mozgás mértékét fokozatosan, nem gyorsan.

Sérüléses kezelés

Ha az adductor izmokat megfeszíti, fontos, hogy azonnal kezelje a sérülést, hogy felgyorsítsa a helyreállítási folyamatot, és megakadályozza a további sérüléseket. Jég és tömörítés közvetlenül a belső combra a sérülés után minél előbb, a sérülés súlyától függetlenül. A duzzanat csökkentése érdekében az első napon újra fel kell használni a jeget 15-20 percenként, napi három-négy alkalommal. Pihenjen és tartózkodjon mind a nyújtástól, mind a gyakorlástól öt-hét napig, így értékelheti a sérülést. Az 1. fokozatú tünetek általában kb. Egy hét alatt csökkennek, a 2. fokozatú tünetek általában két-három héten belül mennek végbe, és a 3. fokozatú tünetek jellemzően hat-nyolc hétig vagy tovább tartanak. Az enyhe nyelőcső általában nem igényel orvosi ellátást. Azonban, ha a törzs mérsékelt vagy súlyos, vagy ha a fájdalom hosszabb ideig eltűnik, fontos, hogy orvosa értékelje. Meg tudja határozni a rehabilitációhoz szükséges legjobb folyamatot, amely magában foglalhatja a masszázst, a nyújtást és a testmozgást. A fájdalom megszűnése után fokozatosan újraindíthatja a normál fizikai aktivitást.