Étrend az anyatej növeléséhez

Sok szoptató anya aggódik amiatt, hogy csecsemők nem kapnak elegendő anyatejet, és aggódnak amiatt, hogy tejtermelése alacsony. Az anyatej-ellátás általában a kínálat és a kereslet alapja, azonban van némi bizonyíték arra, hogy az étrend szerepet játszhat az anyatej-termelésben. Néhány egyszerű iránymutatást követően a szoptató anyák segítenek abban, hogy elegendő tejet kapjanak.

Jól enni

Mint a terhes nőknél is, a szoptató anyáknak többet kell enniük, mint a tipikus nőnek ahhoz, hogy elegendő energia legyen az anyatejtermelésre. A szoptató nők naponta körülbelül 500 extra kalóriát igényelnek. A szoptató nőknek különféle ételeket kell fogyasztaniuk, amellett, hogy vitamint kapnak, hogy megkapják a tápanyagokat, amelyeket a csecsemők igényelnek. A szoptató nőknek naponta legalább három fehérjét és öt kalciumadagot kell kapniuk, és rengeteg vasban gazdag ételeket kell fogyasztaniuk. Néhány legfontosabb megoldás a leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a friss gyümölcsök, az olajos halak és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

folyadékok

Az egészséges táplálékfogyasztás mellett a szoptató nőknek sok folyadékot kell itatni. Miközben a víz a legkedvezőbb választás, a 100 százalékos gyümölcslevek és az alacsony zsírtartalmú tejet is megfelelő hidratációs választások segítik elő az anyatej-ellátást. A szoptató anyáknak legalább 8 csésze folyadékot kell naponta, lehetőleg koffein nélkül. Miközben a kávé és a tea mérsékelten működik, a szoptató anya folyadékainak többségének más forrásokból kell származnia. Ezen italok mellett a szoptató anyák kipróbálhatják a tejstimulációra tervezett gyógyteákat. Míg a bizonyítékok nagy része anekdotikus, egyes nőknél az ilyen teák feltehetően növelik a tejkínálatot.

Specifikus élelmiszerek

Még akkor is, ha nem eszik jól, a legtöbb nő képes elegendő anyatejet termelni csecsemők számára, de a rossz étrend befolyásolhatja az anyatej minőségét, csökkentve azt a tápanyagot, amelyet a csecsemőknek az optimális egészségre van szüksége. Amellett, hogy jól eszik, egyes élelmiszerek növelhetik az anyatej-ellátást. Ezek közé tartozik a zabpehely, a fokhagyma és a gyömbér. Ha a kínálat alacsony, próbálja meg minden nap a reggelihez zabpehelyet fogyasztani, és többet hozzáadni az ételhez.

Táplálék-kiegészítők

Az étrend mellett számos táplálékkiegészítő is forgalmazható az anyatej-ellátást növelő ápoló anyák számára. Míg kevés hatástanulmány áll rendelkezésre hatékonyságuk tekintetében, sok szoptató anya jelentette a sikereket ilyen gyógynövény-gyógymódok felhasználásával. A Newman Breastfeeding Klinika és Intézet 3 kapszulát ajánlja naponta háromszor görögszéna vagy áldott csontkagylónak, bár azt is jelentik, hogy a kettő kombinációja hatékonyabb lehet, mint az egyik vagy a másik. Egyéb ajánlott gyógynövények a tejtermelés növelésére közé tartozik a málna levele, a lucerna és a csalán. Mielőtt szoptatna egy gyógynövényes gyógyszert, győződjön meg arról, hogy orvosával vagy gyermeke gyermekorvosával foglalkozik.