Fejlesztési mérföldkövek az autizmusban szenvedő gyermekek körében

A legtöbb gyermek követi a fejlődés tipikus mintáit a születésről a serdülőkorra. Az autizmus spektrum zavarban szenvedő gyermekek, ASD, nem. A különbségeket gyakran korán észlelik, és világosabbá válnak, mint egy gyermek, akinek az ASD a társainak fejlődését követően csökken. Néhány esetben azonban egy csecsemő általában 1-3 éves korig fejlődik ki. Ezután előfordulhatnak olyan hirtelen változások, amelyek az ASD jelenlétét jelzik, az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint.

Kor 1-3 hónapig

Két olyan 1 hónapos mérföldkő, melyeket az autizmussal élő gyermekek nem tudnak megjeleníteni, egy hangra reagálnak, és a Hawai’i Egyetem fejlesztési mérföldköveinek iránymutatásai szerint korrigálják a felszedést és tartást. Egyéb hiányzó mérföldkövek közé tartozik a gondozó felismerésének elmulasztása és a felnőtt mosolyára reagáló mosoly 2 hónapon belül. 3 hónapon belül az autista gyermek nem reagálhat, ha az arc eltűnik, vagy két különböző hangzó hangot képes hangozni.

Kor 4 hónap és 1 év között

4 hónap alatt a gyermek még mindig nem fordulhat hang felé, és 6 hónap alatt nem mosolyog a tükörképen. 8 hónapon belül nem lehet jel, hogy a gyermek három különféle vokális hangot képes hangosítani. A vokalizációk utánzása nem feltétlenül jelenik meg 10 hónap alatt, és az autista gyermek nem működhet együtt játékokban. A gyermek nem használhat gesztusokat, ha 11 hónap és 1 év alatt szeretne valamit, akkor nincs olyan kifejező jabbering, amely más korú gyermekekre jellemző.

Kor 13 hónap – 60 hónap

13 hónapon keresztül az autista gyermek nem utánozhatja valakit, aki megpattant egy játékot, vagy képes négy különböző hangzóhang kombinációt készíteni. 16 hónap alatt egyetlen szó után sem lehet utánozni, vagy ha szavakat akar használni 19 hónap alatt. 22 hónapon belül nem lehet arra utalni, hogy a gyerek ötvözi a gesztusokat és a szavakat, vagy 25 hónapos korban kétszóval szólal meg. 34 hónapon belül a gyermek még mindig nem kérdezősködik. Végül, 60 hónap alatt a gyermek nem tudja követni a három parancsot.

Egyéb lehetséges mutatók az autizmus spektrumzavarában

Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet felsorolja a gyermek lehetséges indikációinak listáját, ha az autizmus egyfajta formája van, sokan szerepelnek a kimaradt mérföldkövek listáján, valamint néhány másban. Például ha 12 hónapig nem mutatunk ki pontot, fecsegést vagy gesztust, elmulasztjuk a 16 hónapos beszélgetést, a két szó 24 hónapos összeadásának elmulasztása, a saját nevének hiánya és a társadalmi vagy nyelvi készségek elvesztése mind jelek A gyermek autizmus spektrum zavarban lehet.