Fogamzásgátló tabletták és emelkedett májenzimek

Sok nő választja meg az orális fogamzásgátlást, mert hatékonyan megakadályozza a nem tervezett koncepciókat, és egyébként jól illeszkedik az életükhöz. Egyes nőknél mellékhatások tapasztalhatók, beleértve az emelkedett májenzimeket is. Ha orális fogamzásgátló készítményeket szed vagy mérlegeli őket, érdemes többet megtudni a máj hatásairól. Kérdezze meg kezelőorvosát bármilyen kérdést.

A máj funkciói

A máj egyedülálló a testi szervek között, mivel képes újra regenerálni magát. A sejtek akár 75 százalékát is elveszítheti, mielőtt elbukik. Ez a képesség a károsodás fenntartása és helyreállítása érdekében szerencsés. A több mint 500 ismert esszenciális élettartam funkciók közül a máj szűr a test vérellátását annak érdekében, hogy tisztázzon és metabolizáljon számos különböző vegyületet, amelyeket mérgezőnek ítél, beleértve a gyógyszereket is.

Kábítószer-anyagcsere és kölcsönhatások

A máj metabolizálja a legtöbb gyógyszert, beleértve az orális fogamzásgátlókat is. Így sebezhető lehet a DILI-k különféle fajtáinak, vagy a kábítószer által kiváltott májkárosodásoknak. A máj is számos gyógyszerkölcsönhatás helye. Egy gyógyszer felgyorsíthatja vagy lelassíthatja azt a sebességet, amellyel a máj egy másik gyógyszert metabolizál, fokozva vagy gátolva a klinikai hatásait. Sok gyógyszerkölcsönhatás orális fogamzásgátlóval metabolikus eseményekkel magyarázható a májon belül. A gyógyszerkölcsönhatások súlyosbodhatnak, ha a DILI jelen van.

Emelkedett máj enzimek

A májfunkciót gyakran a máj bizonyos enzimjeinek vérvizsgálata alapján határozták meg. Néhány ilyen vizsgálati eredmény, különösen az alkalikus foszfatáz, vagy az ALP és a teljes bilirubin esetében, egyes orális fogamzásgátló felhasználóknál a normálisnál magasabb lehet. A májenzimek emelkedése májgyulladás vagy károsodás lehet. Az átlagosnál magasabb ALP és a teljes bilirubin a DOLI egyfajta “kolesztiás hepatotoxicitást” jelöli. Ez magában foglalhatja a sárgaságot, a bőr és a szem sárgulását, és néha további és súlyosabb májproblémákat. Ha a tabletta vagy emelkedett máj enzimje van, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mit jelent ez a vizsgálati eredmény az Ön esetében: további vizsgálatokra és kezelésekre van-e szüksége, és hogy át kell-e állítania a fogamzásgátló módszereket.

Ellenjavallatok

“Családtervezés: A Globális kézikönyvet a szolgáltatók számára” kombinált vagy ösztrogén-progeszteron orális fogamzásgátlók, illetve csak kombinált orális fogamzásgátlók és progeszteronként alkalmazott tabletták vagy POP-k kombinációinak alkalmazása több májhoz kapcsolódó területen. A májbetegségben szenvedő nők, mint például a daganatok, a cirrhosis, a májgyulladás és a sárgaság, általában nem alkalmaznak COC-t vagy POP-ot. A máj alapú gyógyszerkölcsönhatások miatt ez a kézikönyv azt is javasolja, hogy bizonyos antidecifikus gyógyszerek, a tuberkulózis elleni gyógyszer rifampicin és a HIV elleni gyógyszer ritonavirjei ne szedjenek COC-t vagy POP-ot.

Ha a megemelkedett májenzimek, egyéb egészségügyi állapotok vagy más gyógyszerek összeütközésbe kerülnek a COC-kkal, a POP-kkal vagy egyéb hormonális fogamzásgátlókkal, még mindig sok családtervezésre alkalmas alternatíva van. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy pontosan hogyan és mikor átválthat nonhormonális IUD-okra, óvszerekre, membránra, termékenységi tudatosságra, vazektómia vagy tubal ligációra. Különös óvatossággal járjon el, amikor és ha egy másik családtervezési módszert vagy módszereket kezdesz, mivel a nők különösen érzékenyek a nem tervezett terhességekre az orális fogamzásgátlók szüneteltetése során.

Alternatívák a családtervezésben