Kerékpározás szakadt meniszkusz

A meniscal könnyek eléggé gyakoriak a térdkárosodás miatt, amit egyes sportolók játszanak. Miközben a kerékpározás erősíti a térd körül fekvő lábizmokat, a kerékpározás folytatásának képessége attól függ, hogy milyen típusú szakadást tartott fenn. A meniszkusz egyes területein tapasztható a műtét nélkül gyógyulhat, a komoly könnyek azonban nagyobb figyelmet és helyreállítási időt igényelnek. Orvosa ajánlhat egy rehabilitációs programot, amely kerékpározást is tartalmaz.

Meniscus információk

A térdei két C-alakú porhártyával vannak ellátva, amelyek pihentetik a lábszár és a comb csontjai közötti kapcsolatot. A párnák a csukló külső vagy oldalirányú, belső és középső részeiben ülnek. Meniscal könnyek gyakran előfordulnak a térd erőteljes csavarásával vagy forgatásával, különösen akkor, amikor a lábát a földön ülteti. Az Ön menisci is elhasználódik az életkor és a használat során. Könnyek is előfordulhatnak normál tevékenység végzése közben – a porc eléggé elhasználódhat, hogy egy egyszerű mozgás könnyet okozzon.

Kerékpározás és a Menisci

A kerékpározás alacsony ütközéses sport, azaz az ízületeken kevés a súlyt hordozó mozgás. A magasabb sebességfokozatok, dombok és gyors sprintek azonban a térdízületre feszültséget okoznak. A helytelenül beállított ülésmagasság, a helytelenül történő elmozdulás és a túlságosan kemény lovaglás negatívan befolyásolja a térdét. A fájdalom a térd belső része mentén középső meniszkusz szakadásra utalhat, míg a laterális meniszkusz szakadás fájdalmat okoz a térd külső felületén. Ha a kerékpározás fájdalmat okoz a térdében, állítsa le azonnal a tevékenységet. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, forduljon orvosához.

A tályog típusai

Számos tear-osztályozás létezik, amelyek súlyossága a helyétől függ. A meniszkusz külső területein a könnyek nem igényelhetnek műtétet, mivel ez a terület vérellátást biztosít a tápanyagok táplálására. A keresztirányú könnyek a meniszkusz szélességében egyenesen haladnak, és a legsúlyosabb könnyek közé tartoznak. A lapocka és a vödörfogat könnyei, valamint a szakadt szarvak mind a rágólap belsejét érintik – ezek a területek sebészeti javítást és hosszabb gyógyulási időt igényelhetnek. A porckorongok mellett a térd sérülése károsíthatja a szalagokat, amelyek a csontokat a helyén tartják.

Kerékpározás a rehabilitációban

Az állandó kerékpározás gyakran ajánlott a meniscális könny rehabilitáció során a szív- és érrendszeri állapot fenntartásához. A helyhez kötött kerékpárokat könnyen be lehet programozni, hogy kevés ellenállást biztosítsanak a térdízületekhez. Segítenek abban is, hogy visszatérjenek a térd normál mozgástartományába. A kerékpár használatára vagy kerékpározására való képességed a sérülés mértékétől, a műtéttől és az általános egészségi állapottól függ. Az orvos vagy a fizikoterapeuta tisztázza Önt a kerékpározás során, amikor a duzzanat és a fájdalom csökken, és a térd visszanyeri bizonyos mértékű mobilitást.