Koffein pekoe tea-ben

A Pekoe egy kiváló minőségű fekete tea, amelyet a Camellia sinensis gyapottázó gyöngyökből és fiatal levelekből készítenek. A pekoe tea különböző fokozatai közé tartoznak a narancssárga pekoe, a virágos pekoe és a finom, aranysárga virágos narancssárga pekoe. Nem minden pekoe teák ugyanazt a koffeint biztosítja, a tea minősége más tényezők mellett, mint például a főzési idő és a hőmérséklet befolyásolja a koffein tartalmat. A koffein a pekoe teaben egészségügyi előnyökkel járhat. Mindazonáltal napi több mint 500 milligramm koffein fogyasztása negatív hatásokat, például álmatlanságot okozhat.

Átlagos összegek

A kereskedelmi forgalomban kapható pekoe tea koffeintartalma nem különbözik jelentősen más típusú fekete teaéktól. Például a zsákos narancssárga pekoe, az angol reggeli és az egyik vezető márka által gyártott Earl Gray fekete teák átlagosan 40-50 milligramm koffeint tartalmaznak 8 uncia adagban. Ez a tartomány kisebb, mint a legtöbb kávéé, és nagyobb, mint a legtöbb zöld teáké. Azonban lehetséges, hogy néhány főzött fekete teák akár 120 milligramm koffeint is tartalmazhat 8 uncia, vagy körülbelül ugyanaz, mint néhány kávé.

fokozat

Általában minél magasabb a pekoe fokozat, annál magasabb a koffein tartalma. A fiatal fiatal leveles rügyek több koffeint tartalmaznak, mint a teaszerkezet érettebb részei – a levelek és a szárak. Így a bud-tippekből készült, magasabb minőségű “tippy” teák, mint a tippy aranysárga virágos narancssárga pekoe, kevesebb koffeint tartalmaznak, mint a kisebb színűek, például a narancssárga pekoe és a virágos narancssárga pekoe, amelyek fiatal tealevelekből készülnek. Azonban a leveles pekoek, mint a narancssárga pekoe tipikusan valamivel több koffeint adnak, mint az idősebb levelekből készült, nem pekoe fekete teák, mint a souchong.

Egyéb tényezők

A fokozat mellett más tényezők is, mint a feldolgozás és az előkészítés, befolyásolják a koffein mennyiségeit is. A telepecsételt pekoe tea, amelyet apró levéldarabokká feldolgoznak, az úgynevezett haragok, gyorsabban sütik, mint a nagyobb, kevésbé feldolgozott tealevelek. Ha egyenlő mennyiségű pekoe fannings és nagyobb pekoe levelek kétszer egymás után főzöttek, akkor a csokoládéval készített csésze erősebb kóstolással és koffeinnel többet tartalmaz, mint a laza levél. A főzési hőmérséklet és a tea ízesítése szintén befolyásolja a pekoe tea koffein tartalmát. Az ízesített tea és tea alacsonyabb hőmérsékleten főzött, kevesebb koffeint tartalmaz.

Előnyök

A fekete teák koffein, mint a pekoe, bizonyos egészségügyi előnyökkel jár. Az éberség és a koncentráció elősegítése mellett bizonyos koffeinmentes fekete teák bizonyos rákkeltő hatásokkal jár együtt, többek között az 1998-ban és 2001-ben a “Cancer Research” -ben publikált tanulmányokban. Az 1998-as tanulmányban, amely arra a következtetésre jutott, hogy a fekete tea véd a tüdőtől Patkányok tumorigenesisét, a koffeint a fekete tea elsődleges rákellenes szereként azonosították. Az USDA szerint a koffeinmentes fekete tea több antioxidáns flavonoidot is tartalmaz, mint az epicatechin és a theaflavin, szemben a koffeinmentes fekete teával.