Pattanások és viszketés

A viszketés sok rövid és hosszú távú bőrbetegség, az ekcéma, a pikkelysömör és a csalánkiütés hallható tünete. De ez a tünet nem történelmileg összefüggésben volt a pattanásokkal. A közelmúltbeli kutatások azonban azt mutatják, hogy a viszketés viszonylag gyakori a pattanásokkal szemben. Ha tapasztaltál ezt a tünetet, akkor biztosan nem egyedül vagy, és vannak olyan lehetőségek, amelyek enyhítik a kényelmetlenséget.

Közös tapasztalat

Míg a pattanások továbbra is elsősorban a pattanások, a viszketés gyakran kísérik ezt a közös bőr állapotát. A pattanásos kezelést kapó 108 tinédzser körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a teljes 50% -uk bőrkiütéshez társuló viszketést tapasztalt, amint arról az Acta Dermato-Venereologica című folyóirat 2008 januárjában jelent meg. Egy másik tanulmány, amely 2008 novemberében jelent meg az “Európai Bőrgyógyászati ​​és Venereológiai Akadémia” című tanulmányában, a pattanásokkal kezelt 120 résztvevő közül 70 százaléka jelentett valamilyen kapcsolódó viszketést.

Frekvencia és intenzitás

Bár a pattanásokkal kapcsolatos viszketést eddig nem vizsgálták széles körben, a fent említett tanulmányok néhány előzetes információt adnak annak gyakoriságáról és intenzitásáról. Mind az “Acta Dermato-Venereologica”, mind az “Európai Bőrgyógyászati ​​és Venereológiai Akadémia” című tanulmányában a résztvevők többsége arról számolt be, hogy a pattanásokkal összefüggő viszketés csak szakaszosan fordult elő – egyesek ritkán, mint havonta egyszer. Az “Acta Dermato-Venereologica” vizsgálatban résztvevők mindössze 7 százaléka jelentett napi viszketést, mindkét vizsgálatban a viszketés intenzitása mérsékeltnek bizonyult, nagyjából 4-et 10 pontos skálán, 10 pedig maximális intenzitású volt. A 4-es pontszám megközelítőleg egyenértékű a szúnyogriasztáséval. Érdekes módon a pattanások súlyossága nem befolyásolta a tapasztalt viszketés gyakoriságát vagy intenzitását.

Negatív hatások

Bár a pattanásokkal kapcsolatos viszketés általában időszakos és mérsékelt intenzitású, a tünet még mindig negatív hatást gyakorol azoknak, akik ezt tapasztalják. Az “Acta Dermato-Venereologica” és az “Európai Bőrgyógyászati ​​és Venereológiai Akadémia” című tanulmányában a tanulmány résztvevõinek 15 százaléka és 21 százaléka jelentette, hogy viszketés néha megnehezítette az elalvást. A tanulmányban résztvevők által jelentett egyéb negatív hatások közé tartozott a szorongás, izgatottság, hangulati változások és koncentrálási nehézségek. Ezenkívül a viszketés akne pattanások karcolódását idézi elő. Ez a bőr másodlagos bakteriális fertőzéséhez vezethet, lehetséges hegesedés és elszíneződés.

Okoz

A pattanásokkal összefüggő viszketés oka továbbra sem tökéletesen érthető és további kutatásra van szükség. Mindazonáltal számos elméletet javasoltak. Egyes kutatók arra gondolnak, hogy azok, akik pattanásérzékenységet tapasztalnak, lehet, hogy egy enyhén más dermatografikus állapotú bőrállapot létezik. Ezzel a feltétellel a bőr gyengéd érintése a hisztamin helytelen felszabadulását idézi elő, ami viszketést okoz. Más kutatók azt javasolták, hogy az akne-kezelés megváltozhat a bőrön, ami viszketést okoz – és hogy a tünet ténylegesen jelezheti a kezelés hatékonyságát. Egy másik lehetőség az, hogy a pattanások önmagukban ismeretlen mechanizmusokon keresztül viszketést váltanak ki. Lehetséges, hogy ezek a mechanizmusok vagy más fel nem fedett mechanizmusok önmagukban vagy kombinációban hatnak az akne-rokon viszketésre.

Kezelés

Mivel a pattanás okozta viszketés pontos oka ismeretlen marad, a legjobb kezelési stratégiát még meg kell határozni. Az “Acta Dermato-Venereologica” tanulmányban részt vevő emberek mintegy 20 százaléka szerint az arc hideg vízzel történő öblítése csökkentette a rövid idejű viszketést. A súlyosbító tényezők elkerülése – beleértve a forró állapotokat, a verejtékezést és a stresszt – szintén csökkentheti a pattanásokkal kapcsolatos viszketés gyakoriságát. Az orális antihisztaminok hatásosnak bizonyultak az “Acta Dermato-Venereologica” és az “Európai Bőrgyógyászati ​​és Venereológiai Akadémia” című tanulmányában. Azonban nem végeztek megerősítő kutatási vizsgálatokat annak érdekében, hogy meghatározzák az antihisztaminok hatékonyságát a pattanásokkal összefüggő viszketés szempontjából. Az is fontos, hogy kezelőorvosával megbizonyosodjon arról, hogy a bőröd nem túlságosan száraz, ami viszketést okozhat.

Kipróbálhatja az otthoni kezeléseket, például az arcot hideg vízben öblítheti és súlyosbító tényezőket elkerülhet, ha viszonylag ritka és pattanásos pattanásokkal kapcsolatos viszketést tapasztal. De ha a tünet gyakoribb vagy súlyosabb, vagy beavatkozik mindennapi életébe, forduljon orvosához. Megvizsgálhatja a bőrét, és áttekintheti az aktuális bőrápolási és akne kezelési programjait annak meghatározása érdekében, hogy a változások segítenek-e csökkenteni a viszketést. Orvosa ajánlást tehet olyan gyógyszerekre vonatkozóan is, amelyek segíthetnek enyhíteni a kellemetlen érzést. • Ellenőrizte és felülvizsgálta: Tina M. St. John, M.D.

Következő lépések