Sajt vs. tej

A tej és a sajt olyan népszerű tejtermékek, amelyek tápértéke és számos egészségügyi előnye van. Az e termékekben felhasznált tej származhat tehenekből, juhokból vagy kecskékből. A végtermék a tej típusától és a gyártási folyamattól függően változhat, és a tejszínes friss tejtől a kemény, fűszeres sajtig terjedhet.

Termelés

A tej pasztőrözésen megy keresztül, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerül. A tej szivattyúzása után szűrjük a törmelék eltávolítása céljából, és az A és D vitaminokkal megerősítjük. A tej pasztörizálja a káros baktériumok eltávolítását. Miután a tej pasztőrözött, egy homogenizációs folyamaton keresztül emulgeálta a zsírcseppeket, így a krém nem szétválasztja és felfelé emelkedik: A sajt tejből készül. A sajtkészítés megkezdéséhez a kultúrákat pasztőrözött tejhez adjuk. Ezek a kultúrák határozzák meg a sajt szerkezetét és ízét. Enzimeket adnak a keverékhez, hogy segítsék a tejformát. Ezen a ponton a termelés a gyártott sajt típusától függ. A lágy sajtok süteményekből készülnek, míg a keményebb sajtok a sárgák sajtolásával és kikeményítésével készülnek.

Táplálás

A tejet és a sajtot tartalmazó táplálék a feldolgozáson múlik, a Kaliforniai Dairy Council szerint egy pohár tejet tartalmaz 156 kalória, 8 g fehérje, 13 g szénhidrát, 12 g cukor, 8 G zsírt és 301 mg kalciumot. A tejetípusok, mint például az 1% és a sózás, alacsonyabb zsírtartalmú és kalóriatartalmúak. A sajtok tápértéke a típusától és a gyártási folyamattól függően változik. Egy 2 oz. A cheddar sajt tartalma 114 kalóriát, 7 g fehérjét, 0,4 g szénhidrátot, 9,4 g zsírt és 204 mg kalciumot tartalmaz.

Egészségügyi előnyök

A tej és a sajt egyaránt kiváló kalciumforrás. Ez a tápanyag fontos szerepet játszik a csont- és fogszerkezetben. A magas kalciumszintű táplálkozás csökkentheti az oszteoporózis kialakulásának kockázatát. A kalciumról is ismert, hogy segít a vérnyomás csökkentésében és a magas vérnyomás kockázatának csökkentésében, valamint segít a szívizmok védelmében a OrganicFacts.net szerint. Mind a tej, mind a sajt szintén magas fehérjetartalmú. A fehérje segíti az izmok, szövetek és ínszalagok létrehozását, megerősítését és javítását. A fehérje erősíti a körmöket, a bőrt és a hajat is.

szempontok

Bár a tej és a sajt számos potenciális egészségügyi ellátást kínál, a táplálkozással kapcsolatos megfontolások vannak a termékek fogyasztásával kapcsolatban. A tej és a sajt teljes zsír- és telített zsírtartalma nagyon magas lehet a termék feldolgozásának függvényében. Válasszon alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejet és sajtokat, ha követi az alacsony zsírtartalmú étrendet. A tej és a sajt negatív egészségügyi hatással is járhat, ha laktóz-intoleráns. Ebben a helyzetben a szervezet nem képes megfelelően feldolgozni a tejcukrot vagy a tejcukrot. Ha laktóz-intoleráns, laktózmentes termékeket válasszon, és válasszon laktózmentes tejfajtákat.