Szorongás és méz

A legtöbb ember a mézre mint a cukor alternatív édesítőszereire gondol. Azonban a mézet évszázadok óta használják a népi és a hagyományos gyógyszerek gyógyító jogorvoslatában számos testi és lelki panasz esetén. A mézről beszámoltak arról, hogy antibakteriális, fájdalomcsillapító és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, írja Nathaniel Altman szerzője, a The Honey Prescription című könyvében. Néhány alternatív gyógyító úgy gondolja, hogy a méz még enyhítheti a szorongást.

A szorongás közös mentális egészségi probléma. Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint a szorongásos zavarok évente 40 millió amerikai felnőttre hatnak. A szorongás olyan zavaró tünetekhez vezet, amelyek zavarják a működés képességét, beleértve az álmatlanságot, az étvágytalanságot, az ingerlékenységet, az állandó aggodalmat, az idegességet és a megmagyarázhatatlan fájdalmakat. Míg a hagyományos kezelések, mint pl. A pszichoterápia és a gyógyszerek gyakran megkönnyebbülnek, egyesek pedig alternatív és holisztikus gyógymódokká válnak abban a reményben, hogy elkerülik a gyógyszerekhez kapcsolódó negatív mellékhatásokat. Néhány kezelés, amely előnyökkel járhat, a relaxációs technikák, a testmozgás, az étrendi változások és a gyógynövények, a University of Maryland Medical Center szerint. Néhány népi és hagyományos orvosok azt is sugallják, hogy bizonyos ételek, például a méz, szorongáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhetnek.

A méz terápiás tulajdonságait a hagyományos kínai gyógyítók évszázadok óta ismerik. Ugyanakkor a nyugati kultúra csak most kezd el tanulmányozni a méz előnyeit a fizikai és mentális betegségekre vonatkozóan. A “Journal of Wound, Ostomy és Continence Nursing” című 2002. novemberi számában publikált áttekintés szerint a méz antibakteriális, gyulladáscsökkentő és immunválaszjavító tulajdonságokkal rendelkezik. Altman szerint az indiai ayurvédikus orvosok többféle mézet használnak a dózis egyensúlyhiányához kapcsolódó állapotok kezelésére, vagy bizonyos tulajdonságok hiányának vagy feleslegének kezelésére a testi összetételben. Valójában az ayurvédikus orvoslás azt sugallja, hogy a méz az egyik olyan élelmiszer, amely növelheti a mentális egyensúly érzéseit, mondja Robert Svoboda ayurvédikus orvos, a könyvében: “Prakriti: az ayurvédikus alkotmányod”. Ezenkívül a méznek antioxidáns tulajdonságai is lehetnek, amelyek kedvező hatással lehetnek a szorongásos szintekre, Lynne Chepulis szerint “Gyógyító méz.

A méz az álmatlanság közös gyógyszere, amely a szorongás egyik fő tünete. Valójában a Cambridge-i Egyetem Tanácsadó Szolgálata javasolja mézes kenyeret vagy mézes meleg teát fogyasztanak lefekvés előtt, hogy enyhítsék a szorongást. Míg az emberi tünetekre vonatkozó további vizsgálatokra van szükség a szorongásos rendellenességek méh előnyeinek megerősítésére, az egyik tanulmány, melyet az Új-Zélandi Waikato Egyetem kutatói a “Fiziológia és viselkedés” című 2009. júniusi folyóiratában publikáltak, tanulmányozta a méz, a szacharóz vagy a cukor -mentes étrend a szorongás és a memória laboratóriumi patkányoknál. Az eredmények arra utalnak, hogy a méz kedvező hatással lehet a szorongásra és a memóriára, bár további kutatásra van szükség az állítás alátámasztására.

A méz előnyeit a szorongáshoz nem igazolja teljes mértékben a tudományos kutatás. A legtöbb bizonyíték, hogy a méz csökkentheti a szorongást, anekdotikus, népi és hagyományos felhasználásokon alapul. A düh nem gyógyítja meg a szorongást. Tény, hogy túl sok mézet vagy egyszerű cukrot eszik, súlyosbíthatja a szorongás mértékét, Edmund J. Bourne pszichológus szerint “A szorongás és a fóbia munkafüzet” című könyvében. Forduljon orvosához, ha úgy gondolja, hogy szorongásos rendellenességben szenved.

Szorongásos tények

A méz terápiás tulajdonságai

A méz előnyei a szorongáshoz

szempontok