Tartalmaz-e omega-3 zsírokat?

Az omega-3 zsírsavak többségének, amelyeknek a szervezetnek egészségesnek kell maradnia, át kell jutnia a diétájába. A hal a két alapvető omega-3 zsírsav fő forrása. Annak ellenére, hogy a talp általában nem szerepel a lista tetején, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint jó forrásnak számít. Fehérje, B-12 vitamin és D-vitamin is tele van.

Az Omega-3-k rendezése

A három fő omega-3 zsírsav egyike – az alfa-linolénsav vagy az ALA – növényekből, például dióból, lenmagból és növényi olajokból származik. A másik két omega-3-at hal és halolajban együtt találjuk. A halolaj két omega-3 zsírsavját néha külön jelentik, így találkozhatok a neveikkel: az eikozapentaénsav vagy az EPA, valamint a dokozahexaénsav vagy a DHA. Az EPA és a DHA a legerősebb omega-3 zsírsavak, a Colorado State University Extension szerint.

A halolaj előnyei

Az EPA és a DHA segít a gyulladás csökkentésében az egész szervezetben. Ezek befolyásolják a sejtmembránok működését, és segítenek a bõrön található gátnak, ami megakadályozza a kiszáradást. A terhesség alatt a DHA elengedhetetlen a baba agyának és szemének normális fejlődéséhez. Az EPA és a DHA csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a trigliceridek és a koleszterin szintjének csökkentésével, a vérnyomás csökkentésével és az aritmiák vagy szabálytalan szívverések megelőzésében a Harvard Közegészségügyi Iskola szerint. Ha már van szívbetegsége, az elég halolaj megszerzése csökkentheti a szívrohamból való halálozás kockázatát.

Összeg Sole-ban

Annak ellenére, hogy a zsírszövet kevés zsírt tartalmaz, mindössze 2 grammnyi adagban, ez egy jó forrása az EPA és a DHA számára. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint 0,14 gramm EPA-t és 0,11 gramm DHA-t kap 3 ounces egyedben. Összesen összesen 0,26 gramm biztosítja a nők 23% -át és a férfiak javasolt napi bevitelének 16% -át. Az omega-3-k mellett az egyetlen adag alja csupán 73 kalóriát tartalmaz, de 13 gramm fehérjét, 20% DDA-t és 41% BDA-vitamint tartalmaz.

Ajánlott bevitel

A szervezet átalakítja az EPA és a DHA által fogyasztott ALA-k egy részét, de ez nem elegendő, ezért a “Circulation” júniusi 2011-es számában megjelent jelentés szerint fontos az étkezéshez jutó összeg. A teljes omega-3 zsírsav bevitele 1,1 gramm a nőknél és 1,6 gramm a férfiaknál. Az Orvostudományi Intézet nem hozott külön ajánlásokat az EPA és a DHA számára, de egyes szervezetek iránymutatást adnak. Az Ohio State University azt javasolja, hogy 250-500 mg kombinált EPA-t és DHA-t kapjanak naponta. Ha szív- és érrendszeri megbetegedése van, az American Heart Association javasolja, hogy napi 1 gramm EPA-t és DHA-t fogyasztanak.